situatie In opdracht van het bedrijfsbureau Stadshagen hebben drie architectenbureaus samen met stedenbouwkundig bureau BGSV, met medewerkers van de gemeente en met projectontwikkelaars verkennende studies gedaan naar de locatie Milligen aan de plas, fase 2 vlek 9 in de uitbreidingswijk Stadshagen, Zwolle. Doel was een vertaalslag te maken van het stedebouwkundig schaalniveau naar het architectonisch object. Daarnaast is onderzocht hoe een grotere variëteit aan woonconcepten kan leiden tot een rijker beeld. Op basis van de door de verschillende bureaus geleverde ideeën en verkavelingen heeft bureau BGSV uiteindelijk de definitieve verkaveling gemaakt.
De locatie grenst aan een groot meer, uitgangspunt was dat er een zekere openheid naar het meer toe moest zijn en dat aan het meer hogere bebouwing zou komen. Ons bureau heeft een plan gemaakt waarin ruggen van stevige bebouwing langs naar het meer toe open groenstroken gecombineerd zijn met kamers van laagbouw woningen, aan drie zijden gesloten bouwblokken met privé-tuinen en een open kant naar de groenstrook.
woningen Een algemeen gehoorde klacht over de VINEX locaties is de gelijksoortigheid van de bebouwing - allemaal eengezinswoningen op een rijtje- en de daarmee samenhangende eenzijdigheid van de bevolkingssamenstelling en de functies. In Stadshagen wordt bewust een poging gedaan door die eenzijdigheid heen te breken. In Zwolle met zn Hogescholen en Academies zou er ook voldoende vraag moeten zijn naar andere ruimten dan eengezinswoningen. Eén van de uitgangspunten bij onze studie voor de verschillende gebouwtypen is het maken van een structuur waarbinnen eengezinswoningen mogelijk zijn, maar waarin ook andere programmas kunnen worden opgenomen. Met relatief eenvoudige ingrepen kunnen woningtypen en programmas worden aangepast. Naast eengezinswoningen zijn er kleinere woningen en studios en juist ook de mogelijkheid van hele grote woningen. De verdiepingshoogten verschillen en de ruimten op de begane grond zijn hoger.
1. ATELIER WONING: Woning met extra ruimte Een woning met een extra ruimte te gebruiken als werkruimte of als uitbreiding van de woning. Toegankelijk direct vanaf een entree, ook voorzieningen zijn te gebruiken zonder door de rest van de woning te hoeven gaan. voorbeeld: boulevardwoning
2. WERKWONING: Woning met apart ontsloten werkruimte De werkruimte heeft een eigen ontsluiting en de mogelijkheid van eigen voorzieningen. De werkruimte kan aan de woning worden gekoppeld maar ook geheel los van de woning - eventueel door derden - gebruikt worden. Tussen woning en werkruimte is een zekere mate van uitwisselbaarheid: een deel van de woning kan bij de werkruimte getrokken worden of andersom. voorbeeld: begane grond en eerste verdieping in de gestapelde rug.
3. WISSELRUIMTE OF HARMONICA RUIMTE De wisselruimte is een relatief kleine ruimte die zowel zelfstandig gebruikt kan worden als gekoppeld kan worden aan naast of boven gelegen woningen. Zelfstandig gebruikt is dit een kleine studio in de wijk geschikt voor jongeren, b.v. studenten of als ateliers en werkplaatsen. Gekoppeld aan woningen ontstaan er extra grote woningen voor grote gezinnen, woningen geschikt voor inwoning of woningen met aparte werkruimten. De WISSELRUIMTE komt voor als WISSELSTROOK en als WISSELBEUK.
WISSELSTROOK in gestapelde bouw, de wisselstrook is te betrekken bij boven- of ondergelegen woningen. Er is een ontsluiting op de laag van de wisselstrook; de ruimtes in de wisselstrook zijn ook zelfstandig te gebruiken en twee aan twee te koppelen.
WISSELBEUK bij (kleine) eengezinswoningen: voorbeeld: woning ca. 75 m2 in twee lagen: In de wisselbeuk zijn twee boven elkaar gelegen ruimten van elk ca 35 m2, die apart als werkruimte of studio te gebruiken zijn of in combinatie met de naastliggende woning een grote woning of een woning met werkruimte vormen.