Het alternatieve plan sluit aan bij de eerder door ons gemaakte en gerealiseerde plannen voor de Buyskade en bij de indertijd door stadsdeel, opdrachtgevers en architecten gedeelde uitgangspunten. Belangrijk hierbij was dat het gebied aan de Kostverlorenvaart een eigen karakteristiek heeft.
In het Stedenbouwkundig plan dat het stadsdeel nu hanteert wordt die karakteristiek niet erkend en wordt aangesloten bij de structuur van gesloten bouwblokken van de Staatslieden buurt. Het gebouw Mahez-dat loodrecht op de vaart staat- en die structuur wel volgt past er dan ook niet in.
Plantoelichting
Uitgangspunten voor het plan zijn behalve het behoud van Mahez enerzijds het afmaken van het halve bouwblok aan de van Rappardstraat en anderzijds een aansluiting te maken op de door ons eerder gerealiseerde bebouwing aan de Buyskade.
variant I
Het bouwblok aan de van Rappardstraat wordt aan de Buyskade en aan de Visseringstraat gecontinueerd met een 5-laagse bebouwing met appartementen.
Aan de noordzijde van Mahez loopt een straatje dat overgaat in twee geschakelde pleintjes; aan de pleintjes ligt grondgebonden woonbebouwing van drie en/of vier lagen met eigen tuinen in het gesloten bouwblok. De eengezinswoningen zouden zich ook goed lenen om als vrije kavels uitgegeven te worden. Aan de andere zijde van het pleintje liggen werkruimten die aan de bovenliggende woningen kunnen worden gekoppeld en loftachtige ruimten geschikt voor wonen en werken (MAHEZ). Het overige deel van het andere bouwblok bestaat uit een halfverdiepte parkeergarage in twee lagen met daar tegenaan bedrijfsruimten. Op het dak van de garage ligt een dek dat deels bestemd is voor privé buitenruimten en deels als collectieve ruimte gebruikt kan worden. Er ontstaat als het ware een opgetild nieuw maaiveld(vergelijkbaar met Buyskade III).
Aan de kant van de Kostverlorenvaart staat eendriebeukige toren van ca 7 lagen op de plint. Aan de kant van de Visseringstraat staat een vergelijkbaar gebouw.
Het Buyspad is een echt werkstraatje, er liggen kleine bedrijfsruimten met daarboven iets terugliggend aan de bedrijfsruimte gekoppelde woningen, daarboven liggen bovenwoningen, de bebouwing op het dek is daar twee tot drie lagen
variant II
Het bouwblok aan de van Rappardstraat wordt geheel gesloten met een 5-laagse bebouwing, Hiervoor kunnen in principe de nu ontwikkelde plannen worden gebruikt .
Vlak voor Mahez buigt de bebouwing af, hier ontstaat weer een straatje dat overgaat in twee geschakelde pleintjes; aan de pleintjes liggen grondgebonden woningen en de ingangen van de bovenliggende appartementen.
Het overige deel van het lan is gelijk aan variant I met dien verstande dat het hogere blok aan de Visseringstraat waarschijnlijk een tweespanner wordt in plaats van een driespanner.
Relatie tot het Stedenbouwkundig plan Buyskade
De grootste afwijking met de vastgestelde envelop is de variatie in bouwhoogte.
Ter compensatie van plaatselijk een lagere bouwhoogte is op twee of drie plaatsen een grotere bouwhoogte aangehouden. Dit is op plaatsen waar het volgens ons goed kan of zelfs wenselijk is.
Het plan komt overeen met de intentie van het stedenbouwkundig plan om gesloten bouwblokken te realiseren. Ook bestaat in dit plan de begane grond voor minimaal 50% uit bedrijfsruimte.
Tot slot
Het gebouw MAHEZ kan behouden blijven binnen dit alternatieve plan, een plan dat past bij de eerder gestelde uitgangspunten voor het gebied en zowel aansluit bij de oudere bebouwing als bij de door ons gerealiseerde nieuwbouw.Wij zijn erg enthousiast.